Wie durft er zo dichtbij te komen

We hebben het ergste toch wel gehad? Dit had ik eigenlijk wel verwacht als het ging over Corona en haar maatregelen. We wennen aan het afstand houden, de andere maatregelen om besmetting te voorkomen en de oplossing komt eraan (toch?). De donkerste dagen zijn geweest en vanaf nu wordt het weer beter.

Maar op dit moment van schrijven, komen net de berichten binnen, dat we een strenge lockdown in zullen gaan tot en met 19 januari. De strengste tot nu toe! De vorige keer vond ik het nog wel een bijzondere tijd en zijn we samen veel buiten geweest, maar nu grijpt het mij (als moeder van 3) toch vooral aan dat de kinderen weer een periode thuis zullen zijn. Zullen we het gezellig houden? Tegelijkertijd besef ik me dat wanneer het alleen deze schrik is, het misschien ook een luxe is. En daarbij denk ik aan de talloze mensen die ziek zijn of hun dierbaren verloren hebben. Of de mensen die hun bedrijf verloren zijn door Corona of misschien wel de angst hebben dat deze lockdown de genadeklap voor hen zal zijn.

En dan is het nu Kerst… Het feest van liefde, vrede, lekker eten en samenzijn. Misschien ben je gefrustreerd en teleurgesteld dat het anders is dan andere jaren. Misschien ben je wel opgelucht dat je niet hoeft te voldoen aan de verwachtingen van mensen om je heen en op moet draven bij allerlei dinertjes. Of misschien ben jij wel degene voor wie Kerst elk jaar een moeilijke periode is en maakt het je verdrietig dat er nu ineens zo’n ophef over is.

Is de duisternis sterker dan het licht?

Voor mij is Kerst meer dan een paar dagen in het jaar. Het is het jaarlijks vieren en herdenken van iets dat er elke dag is: God met ons. Hij kwam naar de aarde als mens, als baby. Klein en kwetsbaar, in een wereld vol onderdrukking en onveiligheid, waarin Hij als peuter al naar het leven wordt gestaan. Als iemand weet hoe het is om op te groeien en te leven in een tijd van chaos, is Hij het wel.  De duisternis zal er namelijk altijd alles aan doen om het licht te verdrijven. Maar is er ooit een donkere kamer geweest die sterker was dan het licht wat je aanknipte of de kaars die je aan stak? Je hoeft deze boodschap van Kerst dit jaar niet te missen, omdat je niet naar een kerk kan gaan.

Jezus houdt zich niet aan de corona regels

Jezus houdt zich namelijk aan geen enkele Corona-maatregel en wil altijd dichtbij komen. En is dat niet waar we allemaal ten diepste naar verlangen: nabijheid, verbinding? En nu we juist deze fysieke nabijheid van elkaar moeten missen dit jaar, geeft Kerst ons het verhaal van God die dichtbij komt. En waar Hij komt zal Zijn licht de duisternis verdrijven. En vanuit dit Licht mogen wij ook weer een licht voor een ander zijn. Stralende sterren is het thema van Kerst 2020 voor ons. Wie is voor jou een stralende ster geweest de afgelopen tijd? En voor wie zou jij in deze lockdown een stralende ster kunnen zijn? We horen hier graag jullie verhalen over via kerst@bijhem.net.

Kerstmaaltijd 2019 – helaas kunnen we dit jaar niet me zovelen tegelijk eten

Wees extra gul dit jaar, deel maar uit

Kerst is de tijd van het jaar, waarin we niet alleen aan onszelf denken, maar waarin we er ook voor de ander willen zijn. En dat is ook precies wat we hebben zien gebeuren door Corona: we zien naar elkaar om. En daarom zou ik willen voorstellen dat Kerst 2020 niet afgelast wordt, maar dat we hem juist grootser vieren en verlengen. Niet in de vorm van overdadige dinertjes en feestjes, maar in de vorm van overdadig veel liefde en vrijgevigheid naar de mensen om ons heen. Dus wees de komende tijd nog extra gul met kaartjes, lieve woorden, appjes, virtuele knuffels en kerstcadeaus. Mocht je graag iets willen betekenen voor een ander, maar je kent niemand die dit goed kan gebruiken, dan mag je je kaartje of kerstpakket ook bij ons inleveren en dan zorgen we dat het goed terecht komt.