Gezamenlijke besluitvorming

In het klooster heb ik nagedacht over de kracht van onze community. Één van de krachten zijn de gezamenlijke besluiten die we nemen. We hebben als Beijum Community niet één leider die alles bepaalt, maar delen de verantwoordelijkheid.

Dat wil overigens niet zeggen dat er nooit iemand ergens de leiding in neemt! Maar dit laten we zoveel mogelijk organisch ontstaan.

Laatst gaf een stel aan door een moeilijke periode te gaan. Zij voelden de druk van de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de MeetUp op zondag. Hoe mooi was het dat de rest van het kernteam kon bijspringen. Een last valt er van je schouders als je deelt dat het even niet lukt. En daarmee doe je ook een uitnodiging aan anderen om over te nemen waar je zelf even geen puf voor hebt. Ik vond dit een mooie les, omdat ik zelf geneigd ben om door te blijven gaan, ook als het eigenlijk even niet gaat.

Een last valt er van je schouders als je deelt dat het even niet lukt.

Een ander mooi voorbeeld vind ik de gedeelde besluitvorming. Steeds meer proberen we als kernteam in gezamenlijkheid besluiten te nemen. Toen ik het klooster was, las ik dat de abt (de leidinggevende van het klooster) op een zelfde manier aan de monniken leiding geeft.

In het woord geHOORzaamheid, zit het woord horen verscholen. Luisteren is iets dat in een gemeenschap ontzettend belangrijk is. Niet alleen luisteren naar wat de ander zegt, maar ook opmerkzaam zijn voor datgene wat vervolgens een beroep op jou doet. En hier van harte een antwoord (gehoor) aan geven.