Hoe het begon

Hoe het begon

22 maart 2019 Geen categorie 0

Het is 2015. Twee buurmannen vonden dat het tijd was om samen te gaan voetballen. De één, omdat hij graag meer wilde bewegen, de ander omdat hij graag in contact wilde komen met de verveelde hangjongeren op straat. En zo begon het allemaal met een bal onder de arm op een sportveldje in de wijk. Samen begonnen ze wekelijks te voetballen met deze jongeren en er ontstonden positieve gesprekken. Voorafgaand aan het sporten werd er samen als gezinnen gegeten en het leven met elkaar gedeeld. Men moedigde elkaar aan om ook op andere manieren relaties te leggen met wijkbewoners. En zo werden er plannen gemaakt om het sporten uit te breiden met andere activiteiten voor de bloei van de wijk.

Het is 2017. We nodigen ook andere wijkbewoners uit voor het eten. Onze huizen worden te klein en we wijken uit naar het wijkcentrum van het Leger des Heils. Een betrokken moeder wil iets voor de kinderen in de wijk organiseren, we helpen haar om de tweewekelijkse Kidsclub te starten.  Er wordt veel geïnvesteerd in het luisteren naar de behoefte van onze wijkgenoten. Er wordt contact gelegd met de Gemeente Groningen, diverse initiatieven in de wijk en ook landelijk met organisaties die aan wijkopbouw doen. In deze fase wordt er visie gevormd en wordt stichting BijHem Community opgericht. We starten met projecten rondom de jeugd, zingeving en zorg.

In 2018 wordt een stevige basis neergelegd voor de community. Er sluiten 6 betrokken wijkbewoners aan die onderdeel worden van het kernteam. De activiteiten worden gestructureerd en de samenwerking met organisaties en kerken wordt uitgebreid. Het kernteam bestaat uit 12 leden die intensief met elkaar optrekken en elkaar vinden in de visie voor de wijk. Er zijn vier structurele activiteiten die worden geleid door leden uit het kernteam. De activiteiten worden ondersteund door zo’n 5-10 vrijwilligers. We bereiken wekelijks een vaste groep van zo’n 50 wijkbewoners, van jong tot oud. Daarnaast komen er zo’n 75-100 wijkbewoners incidenteel af op de verschillende activiteiten die we met en voor de wijkbewoners organiseren. We ontdekken dat er meer duidelijkheid moet komen wat het kernteam is en wat ze doet. Er is onvoldoende draagkracht binnen het kernteam om alle activiteiten te organiseren. Dit komt onder anderen door de drukte van werk en gezin. De activiteiten vragen veel van de vrijwilligers. We willen doorgroeien naar een evenwichtig team met een goede balans tussen draagkracht en draaglast. We willen blijven werken vanuit onze visie: de potentie van wijkbewoners zien en die betrekken bij de activiteiten.

In de komende jaren willen we daarom verder bouwen aan de visie voor de wijk. Om de activiteiten te kunnen borgen, professioneler te worden en niet teveel te vragen van een kleine groep vrijwilligers, willen we investeren in een kernteam die de verschillende projecten gaat aansturen. De kern blijft werken met vrijwilligers uit de wijk, maar voor de begeleiding en aansturing willen we een aantal projectleiders aannemen. Om dit proces in gang te zetten heeft de Raad van Toezicht een bestuur aangesteld. Het bestuur zal het proces van het uitbreiden van het kernteam en het aansturen van de verschillende projecten in gang zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *