Van hart tot hart (3)

Van hart tot hart (3)

22 mei 2018 zingeving 1

 

Beste J.

 

de zin in het leven.

Zingeving.

Een mail is niet genoeg om weerslag te geven van de inzichten die een mensenleven verzamelt.

 

Je bent dertig, of daaromtrent.

Ik was 18, of daaromtrent, toen ik zei wat jij zegt: dat ik al weet hoe het zit.

Het is een heerlijk vooruitzicht dat dit weten nog maar een begin is. Een zaadje, maar wel een die alles al in zich heeft.

De verwondering. Het gaat door. Ik beloof het je.

 

De uitnodiging om in discussie te gaan over de oorsprong van het licht, pareer ik. Eenvoudig: niemand weet dat. Alleen zullen we er graag iets op bedenken. We zijn mens, we zijn intelligent. En bovenal: we zijn verwonderd.

Die verwondering kunnen we moeilijk laten voor wat het is: we willen antwoorden.

 

Ik volg dat. En ik weet ook: het enige menselijke antwoord is: geloof.

We denken, we leggen verbanden, dus dit willen we ook uitleggen.

Het is voor mij niet zo moeilijk. We weten het niet. En ons brein is beperkt, want menselijk. En dus gevat in eindigheid. Daarmee zullen we ideeën ontwikkelen zover als binnen onze reikwijdte ligt.

 

Oeps, daar ga ik toch weer naar de overtuiging. Niet nodig. Ieder gelooft wat hij of zij gelooft.

Over zingeving, ja, daar weet ik wel iets van.

 

Elk woord dat we toevoegen aan, ok, de schepping, is er een te veel.

Het leven zelf is de zin van het bestaan. Er is alleen de samenhang die voortkomt uit het ontstaan van leven, de verbinding met al wat is. En wat nog niet manifest is, dat ook.

 

En je hebt gelijk: waar komt dan de brandstof vandaan. Waarvandaan komt het bestaan. Dus al wat is. Dat is toch niet te bevatten. Zelfs als het over een oerknal gaat, dan nog: waar komt die dan vandaan…..

?????

Dat we daar als mens een antwoord op proberen te vinden, daar kan ik inkomen.

Maar voor mezelf moet ik erkennen: dat uitleggen, nee, zo groot acht ik mezelf niet.

Dieper en verder inzicht, het zal groeien. Ook ik heb niet de wijsheid in pacht.

En woorden zullen ons daar eerder vanaf houden dan naartoe leiden.

Vrede is er altijd, onder al wat is. Laat eenvoudig weg wat ons daarvan afhoudt.

Uiteindelijk toegroeiend naar de eenheid waaruit we zijn voortgekomen. Dat is de richting van een mensenleven. En dat geeft zin.

Groetjes, T.

 

Beste T,

Wat ik weet, is onvolledig, en wat we namens God zeggen, is gebrekkig. Maar wanneer het blijvende en volmaakte komt, is dat het einde van het gebrekkige en onvolmaakte.

Liefde verdrijft alle angst. Liefde zet aan tot vrede. De liefde is geduldig, de liefde is vriendelijk, de liefde is niet jaloers. Zij doet niet gewichtig en is niet trots, zij kwetst niet, is niet egoïstisch en voelt zich nooit beledigd, zij neemt niemand iets kwalijk, zij is niet blij met onrecht, maar juist met de waarheid. De liefde beschermt altijd, heeft altijd vertrouwen, verwacht het altijd van God en houdt stand. Aan de liefde komt nooit een einde.

Mensen zijn altijd op zoek naar liefde. We zijn aan elkaar gegeven en kunnen deze liefde bij elkaar vinden. Toch is de menselijke liefde beperkt.

Mijn vrouw betekent heel veel voor mij. Mijn kinderen betekenen heel veel voor mij. Maar de diepste liefde verwacht ik niet van mijzelf of van hen, maar van God die onvoorwaardelijk voor mij koos. Er is geen mens of geloof op deze wereld die zo onvoorwaardelijk is in zijn of haar gevende liefde dan de God die ik heb leren kennen.

Met kerst sta ik daarbij stil: de God die mij liefheeft koos ervoor om te worden als een babytje. Klein, kwetsbaar en ‘beperkt’ door de elementen van de aarde en de mens. Hij vereenzelvigde zich met ons om te laten zien hoe dichtbij hij wil komen. Om in alle grootheid zich klein te maken en te ‘beperken’. En om uiteindelijk te laten zien wat het betekent om je helemaal op te offeren voor de ander. Velen zijn daardoor geïnspireerd. En ik ook. Dat wil ik leren, dat lukt mij niet uit mezelf. Ik wil elke dag gevuld worden met die liefde.

Op papier kan ik dit niet beschrijven. Ik heb deze liefde ervaren in mijn hart. Liefde is immers niet te beschrijven. Liefde moet ervaren worden.

Groetjes J.

 

 

Één antwoord

  1. B. schreef:

    Wat een prachtige mailwisseling tussen T. en J., al moet ik wel zeggen dat mijn eigen idee van zingeving (veel) dichter bij T. ligt. Ik ben nu al razend benieuwd naar het vervolg, jammer dat ik niet automatisch op de hoogte gesteld kan worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *